MojeReality.sk si práve prezerá 1297 návštevníkov a žiadni členovia on-line...

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vo svojom septembrovom prejave o stave Európskej únie hovoril o obnovení hospodárskeho rastu. Prezident Housing Europe Cédric Van Styvendael ale denníku Le Monde povedal, že „kvôli premršteným cenám bývania sa väčšiny Európanov prosperita netýka“.

Napríklad vo Francúzsku sa v rokoch 1998 až 2017 zvýšila cena nehnuteľností 2,5-krát, zatiaľ čo platy vzrástli len 1,5-krát. Peniaze idú bohatým a starým EÚ stanovila ročný prah rastu cien nehnuteľností na šesť percent po očistení od inflácie. Vlani ho prekročilo 12 členských krajín na čele s Českou republikou (11 percent), nasledovali Maďarsko (9,7 percenta) a Litva (9,5 percenta).

Vo Švédsku a v Británii sú ceny bývania v súčasnosti už vyššie ako pred krízou. Najmasívnejší nárast zažívajú ceny nehnuteľností v hlavných mestách, kam sa ľudia sťahujú za prácou, ale nemôžu tu nájsť cenovo dostupné bývanie. Zdražovanie bývania tak vyvoláva enormný presun bohatstva od chudobných k bohatým, od mladých k starým, poukazujú autori štúdie.

Zdroj: etrend.sk